Att välja parfym är inte alltid det lättaste. Doften ska vara personlig och passa i olika situationer. Den måste även representera din personlighet och din stil i övrigt. Samtidigt ska parfymen passa med din naturliga kroppsdoft. Det är värt att lägga ned tid för att hitta den doft som passar just dig. Dofter har en inneboende kraft som kan höja ditt humör, trigga olika sorters känslor och väcka minnen till liv. När du väl hittar din signaturdoft kommer den att kännas som en naturlig del av dig. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

Vad är en signaturdoft?

En signaturdoft är en parfym som passar just dig. Att utforska olika parfymer är spännande och väcker lusten att hitta sin egen personlighet. Inom parfymbranschen har det länge varit en tydlig uppdelning mellan manligt och kvinnligt, men gränserna börjar suddas ut. Uppdelningen av herr- och damdofter är en social konstruktion och många gillar att experimentera med olika noter för att hitta en signaturdoft. Utbudet av parfymer för män har länge varit begränsat, men de senaste årtiondena har det dykt upp många spännande dofter. Tidigare har de manliga parfymerna varit väldigt tunga och träiga, men idag finns det parfymtillverkare som spränger ramarna för vad som är manligt och kvinnligt. År 2003 lanserades innovationen Clean parfym som var världens första parfymvarumärket som tog tillvara på filosofin kring hållbar skönhet. De skapar parfymer som inspireras av vardagliga dofter som väcker känslor av behaglighet, exempelvis nytvättade lakan, varma bomullshanddukar och regn. De är lätta att bära och innehåller bara miljövänliga och veganska ingredienser. Perfekt för dig som inte vill fastna i traditionella stereotyper när du väljer din signaturdoft.

Hitta din signaturdoft steg-för-steg

När du letar efter din signaturdoft bör du göra det systematiskt i flera steg.

1. Börja med att hitta rätt doftfamilj genom att fundera på vilken typ av doft du gillar. Det finns 6 huvudsakliga doftfamiljer; orientalisk, blommig, träig, aromatisk, fräsch och fruktig. Om du gillar kryddor och örter kan en aromatisk parfym passa. Om du gillar citrus och lättare noter är den fräscha doftfamiljen ett bra val. Många traditionella manliga parfymer tillhör den träiga doftfamiljen.

2. Testa doften på din hud, exempelvis på handleden, för att se hur den doftar ihop med din naturliga doft.

3. Vänta i 10 minuter för att känna hur parfymen doftar på riktigt.

4. Prova inte fler än högst tre parfymer på samma gång.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *