En snygg kavaj är en bra bas att bygga sin garderob kring. Det är ett plagg som det går att variera på ett nästan oändligt antal sätt med väldigt enkla medel. Eftersom kavajen är så definierande är det alltid en bra idé att investera i en dyrare jacka av hög kvalitet. Har du en välskräddad kavaj kommer du undan med mycket.

Uppklädd med kavaj

Att klä upp sig med kavajen som bas är inte svårt. Det mest uppenbara är givetvis att ta steget upp till att göra den till en full kostym med matchande byxor. När du klär dig så här gäller det dock att även ta andra klädregler i akt. Välj dina skor med omsorg, inga billiga sneakers utan satsa på ett par klassiska oxfords eller brogues. Använd smycken med omsorg – det säkraste kortet är att gå på den klassiska rekommendationen: klocka och vigselring.

Om du befinner dig i ett samband där kostym krävs är en allmän rekommendation att följa klädkoden, försök inte göra uppror. Sådant är för tonåringar. Håll dig också till de striktare kavajskärningarna och tygen. Kritstrecksrandigt eller mörkt, gärna dubbelknäppt om du känner att du kan komma undan med det.

Finklädd med kavaj

Steget under att vara uppklädd är att vara finklädd. Det kan man vara i de flesta sammanhang och i de flesta branscher. Här matchar du kavajen med udda byxor, gärna i ett avvikande material som jeans eller manchester. Du kan också vara mer liberal i ditt skoval. Ett par mer informella skor, som ett par loafers eller driving shoes i mocka. Bryt gärna av med ett par färgglada strumpor och var inte rädd för att välja en kortare byxlängd.

När det kommer till accessoarer kan du gå utanför det klassiska upplägget, men försök att hålla dig från att gå over the top. Några väl utvalda smycken och en klocka med stålband gör sig bra till den här stilen.

Rockig med kavaj

Nästa steg är att omfamna din inre rocker. Här gäller inte längre några regler utan du kan jobba fram ett sammanhang till kavajen helt utifrån eget huvud. Om du väljer den här stilen så kan du till exempel plocka fram alla de där armbanden du köpte när du backpackade i Thailand och matcha dem med en linnekavaj, jeansskjorta och shorts. Eller så kör du en halvsober Tommy Lee-stil med sneakers eller boots, slitna jeans, t-shirt och en snygg svart kavaj.

Sammanfattningsvis finns det alltså regler att följa. Men bara i vissa sammanhang. Det är en av de saker som gör kavajen till ett så fantastiskt plagg. Alla blir snyggare i den och det går att anpassa den till de flesta sammanhang utom möjligtvis badhuset. Var inte rädd för att testa dig fram och experimentera med ditt kavajbärande. När du väl lärt dig hur du gör med din första är det dags att skaffa en till i ett annat utseende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.